2012. szeptember 13., csütörtök

Gyömbér

Másik nagy kedvencem a citrom és a fokhagyma mellett a Gyömbér, nagybetűvel, mert többször megmentett már nehéz helyzetekben. Pár évvel ezelőtt Düsseldorfban városnézés közben az ájulás kerülgetett a rengeteg szénsavas víz miatt és tudtam, hogy csak egy dolog segíthet rajtam, az a gyömbér. A török piacon találtunk is kandírozott gyömbérkockát, pár szemet bevettem és eltűnt a rosszullét percek alatt. Fantasztikus gyógy- és fűszernövény. Nyers, szárított, őrölt és kandírozott formában használjuk. Legintenzívebb és legaromásabb a nyers formája, meghámozva, reszelve vagy szeletelve. Rendszeresen használom a chutney-jaimhoz, húslevesbe is belecsempészem, füstölt lazachoz a citrommal együtt isteni kombináció, indiai ételekhez kihagyhatatlan és a reggeli zöld teát is szoktam ízesíteni pár karikával. Süteményekhez szárított formában használják, de én a nyers és a kandírozott változatára esküszöm. A gyömbér gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra kiváló. Vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, gyengeség ellenszere lehet. Erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, elpusztítja az influenza vírusokat. Hosszú autóvezetéskor szoktam a gyömbérkockát eszegetni, mert növeli az éberséget, élesíti az érzékeket. Rengeteg, rengeteg jótékony hatása van, felsorolni is sok, a testet és a lelket is erősíti, nem hiába az ókori görögök is használták már és K.e. 3000 körül a nagy kínai füvészkönyv is megemlíti gyógyszerként. Nekünk sem kellene elfelejtenünk ezt a kellemesen csípős, aromás, különleges természeti ajándékot. Ha nincs itthon, már attól rosszul vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése