2012. szeptember 17., hétfő
Almatorta
Itt az ősz és nemcsak itt az iskola, hanem itt van az ideje az almaszedésnek is. A szomszéd utcában egy szorgalmas idős bácsinál szoktam almát és körtét szedni télire, az almát megesszük, megsütjük, iskolába visszük, a körtét főleg pálinkának kifőzetem és csinos üvegekbe töltögetem. A Nyírségből is szoktam almát kapni, ilyenkor tele van a téli spájz és beindul a fantázia, hogy miként lehet az almát a konyhában felhasználni. A napokban számba vettem az almás sütijeim repertoárját és szándékomban áll bővíteni a kínálatot, mert az almás süti, almatorta, almás palacsinta, almás-tejes pite, omlós almás, az apple cake, apple pie, apple crumble stb. igencsak kedves vendégváró bármikor. Milyen jó játék, ha jön egy vendég és én kigondolom, hogy milyen almás süti illik hozzá, egy réteges, magyaros, talán egy elegáns, könnyű franciás, vagy egy tejszínes angolos, vagy egy pompás almatorta. A hétvégén egy gyors, de igen finom almatortát készítettem, a fotó után 5 perccel semmi nem maradt a tálon, annyira kedves volt. A vendégeknek nem maradt volna. Sima vajas tésztát gyúrtam, vékony alma szeletekkel megpakoltam és egy tojásos-cukros-tejszínes keverékkel meglocsoltam és szilárdulásig sütöttem, fahéjjal megszórtam. A tészta szélét akár lecsipegethettem volna, de így visszahajtva olyan igazi házias lett. A rózsák a kertből származnak, idegen tollakkal nem ékeskedünk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése