помидор !
Paradicsom, paradicsom! Nem csak azért kedves számunkra a paradicsom, mert sok étel elkészítéséhez használjuk, hanem azért is, mert a kertünkben terem és óriási öröm számunkra, amikor megesszük különböző állapotában. Nyáron nagyon sokszor salátákhoz, ratatouille-hoz, télen szószokhoz, pörköltekhez. Ma is, tegnap is hoztam be egy nagy tál paradicsomot és ez így lesz egész augusztusban, ahogy elnézem a palántákat. Amennyit tudunk nyersen megeszünk, a többit üvegekbe rakom a leggyorsabb , legpraktikusabb formában. Mindig pár üveggel tudok elrakni és az a célom, hogy szeptember végére 50-60 üvegem legyen, ami körülbelül tavaszig kitart. A kertben megtermett felesleget azonnal elteszem üvegbe és nyár végén még kipótolom a néniktől vásárolt szintén házi paradicsommal.
A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, kivágom a közepét, üvegekbe rakom így nyersen, teszek hozzá zsályát, vagy bazsalikomot, fokhagymát és vízfürdőbe állítva a sütőben 20-30 percet dunsztolom, így eláll egész télen. Nagyon gyors, hatékony eljárás és így a paradicsom kiszolgálja a mi igényeinket. Én cukrozni, édesíteni paradicsomot nem szoktam soha.
Tegnap 3 órán keresztül füvet nyírtam, remek terápia gondok, problémák tisztázására és nagyszerű ötletek születnek közben. Mire lenyírtam a füvet, nemcsak a kert lett rendezett, hanem a gondolataim is. Mi mindenre jó egy kert!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése