2012. július 20., péntek

Citrom / Lemon


Már megint a Citrom. Nem tudok vele betelni. Gondolkodtam rajta, vajon miért szeretem ennyire a citromot? Pontosítok, nem kifejezetten a savanyú ízét szeretem magában, hanem a sokoldalúságát és az ételek ízesítésében felhasználható sokszínűségét, amivel megbolondítja azokat. Mi mindenre lehet használni? Felsorolni nagyon hosszú, disszertációt lehetne belőle írni, azért néhányat megemlítek, amit saját magam is alkalmazok a "boszorkánykonyhámban". Mindenféle leveshez néhány csepp citrom isteni, még a húsleveshez is, a halakhoz kihagyhatatlan, ezerféle sütemény, desszert süthető cirommal vagy fő alkotóelemként vagy kiegészítőként, továbbá nemcsak az asztalunkra kerülhet, hanem például a hajunkra is. Szoktam néha tojással és citrommal hajat mosni, a hatás elképesztő, többet olvashattok erről egy barátnőm blogján(levendulalány). Használatos a citrom a háztartásban is tisztításra, valamint a szépségápolásban is. Kitűnően fertőtlenít, méregtelenít, lázat is csillapít, lúgosít, rákellen is bevethető, böjtök, frissítők, nyugtatók (citromfű-tea) receptjeiben is találkozhatunk a citrommal. Télen vitamin-forrás a családom számára és a hideg téli napokon egy nagy bögre mézes-citromos tea minden gondot, bajt elfeledtet. Büszke vagyok a kertünkben (cserépben) virító citromfánkra is, ami minden ősszel nagy aggódást és fejtörést okoz, hogy hogyan fogja túlélni a telet, nem lesz-e tetves, nem fog-e kiszáradni stb. Eddig túlélt pár évet és vannak rajta kicsi zöld citromok. Nagy becsben tartjuk és gyönyörű fa is.
Annyi mindenre jó a citrom és olyan sokoldalú, hogy nevezhetném polihisztornak is. Talán ezért is szeretem annyira és az emberekben is az ilyen, "citrom-fajtákat" csípem nagyon. Lehet, hogy a legkisebbik gyerekemet citromnak fogom öltöztetni a farsangon. Csak ne vágjon hozzá savanyú képet!
Reggel készítettem egy citromos frissítőt, amit George tanult pár évvel ezelőtt az akkori perui nagykövet-asszonytól. Előszerettel szoktam ezt készíteni egy-egy reggeli futás után vagy vendégeknek. 3-4 db citromot alapos mosás után kockára vágok és így "szőröstül-bőröstül, mindenestül" a turmix-géppe dobom néhány levél citromfű, barnacukor, víz társaságában és jól összeturmixolom. Leszűröm és már kész is a reggeli frissítő, amit lehet hígítani is, ízlés szerint.
Lehet, hogy mára elég lesz a citromból, de szerintem pár nap múlva újra előjön ez a téma.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése