2013. május 1., szerda

Ricottás túrótorta

Ez az egyszerű, könnyű ricottás torta a spenótos (előző recept) édes testvére. Nagyon szeretem ezeket a könnyen elkészíthető "quiches"-ket, "flan"-ket, nem tudok rá jó magyar szót, mert könnyen a család kedvenceivé váltak, tálalhatom melegen, hidegen, magában, salátával kísérve, piknikre, születésnapra, kerti partyra, hétköznap, vagy ünnepnap. Lehet édes, lehet sós. Ha marad belőle másnapra, akkor is finom, gazdaságos, egyszóval nyerő nálam. Nem véletlen, hogy azóta készítem rendszeresen, amióta családom van. A fenti receptet legelőször Angliában készítettem egy családnak, nagyon aprólékosan, pontosan lemérve mindent, ki nem hagyva semmit, de azóta rájöttem, lehet lazán is csinálni. Lehet, hogy az elsőt precizen kell csinálni, hogy a többit lazán tudjam? Lehet. Így a receptleírás is laza lesz. A szokásos vajas tésztával kibélelem a tortaformát és elkészítem a tölteléket, ami 2 doboz ricotta sajtból, 3 tojásból, 80g cukorból 100 g darált mandulából, apróra vágott szárított narancshéjból vagy mazsolából, reszelt citromhéjából áll. Először a ricottát keverem ki a cukorral, majd a tojást is hozzá adom, a mandulát, mazsolát, citromhéjat. Megtöltöm a tortaformát és kb. 45 percig sütöm 180 C-on. Teához, kávéhoz, teraszon, fűben, fa alatt, tányéron vagy csak kézben, bárhol, bárhogyan nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése