2013. május 11., szombat
Dalmát tekercs
Tavasszal és nyáron nagy kedvencünk a dolmades avagy a dalmát tekercs, amit saját zsenge szőlőlevél, friss menta, citromfű és petrezselyem felhasználásával készítek. Vendégvárónak, előételnek, farkasétvágy-csillapítónak kiváló ez a kis különlegesség. A világoszöld, friss de már elég nagy szőlőleveleket (kb. 40 db) forró vízbe dobom 1 percre, ezáltal lesz tekerhető a levél, majd leszűröm és félrerakom. Elkészítem a rizses tölteléket: friss hagymát kockára vágok és dinsztelem, majd 1 bögre jázmin rizst megforgatok benne, hozzáteszek egy nagy marék apróra vágott mentalevelet, citromfüvet, petrezselymet, pirított fenyőmagot, mazsolát, citromlevet és a reszelt héját, majd erőlevessel felöntöm és addig hagyom főni, míg a rizs félig kemény lesz. Természetesen sóval, borssal fűszerezem. Ha kihűlt megtöltöm a szőlőleveleket úgy mint a töltött káposztánál szokás, szorosan egymás mellé rakosgatom egy jénai tálba és felöntöm szintén alaplével, majd berakom a sütőbe kb. fél órára sülni, míg a levet a rizs magába nem szívja. Hagyom kihűlni, citrommal, olívaolajjal meglocsolom és hűtőben tárolom tálalásig, mert ez csak hidegen ízletes, de akkor nagyon.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése