2012. október 8., hétfő

Mézes-boros sült körte almával

Vendégeket várva azon morfondíroztam, hogy milyen desszertet tudnék kreálni, egy 4 fogásos vacsora után, ami könnyen elkészíthető, nem megterhelő a gyomornak és idénygyümölcs felhasználásával készül.Igazi ínycsiklandozó desszertet sütöttem ki, illetve sütöttem meg. Ez úgy történt, hogy a vendégek számától függően valamennyi (1 fő-1 vagy fél körte) érett, de még kemény körtét meghámoztam, félbevágtam, a magházukat kiszedtem és kivajazott tűzálló tálba helyeztem őket a vágott felükkel lefelé. Meglocsoltam kevés citrommal, hogy ne barnuljon meg. Majd elfelejtettem, hogy almaszeleteket is tettem a körte mellé, ettől még izgalmasabb íze lesz. Ezután a körtékre rácsurgattam mézet, felöntöttem egy fél üveg édes tokaji szamorodni borral, megszórtam fahéjjal és a sütőbe dugtam 30-40 percre, közben locsolgattam az összegyűlt mézes-boros lével a körték tetejét. Melegen, szinte forrón tálaltam tejszínt kínálva mellé. Ilyenkor ősszel ez a desszert szinte adja magát és annyira ízes, finom, különleges, a mézzel, borral összesült körte- alma párosa, hogy az elmondhatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése