2012. október 19., péntek

Gombás-zsályás vaspástétom



Ma délután anyás-barátnős-gyerekes találkozónk lesz nálunk és erre az
alkalomra egy gombás-zsályás vaspástétomot készítettem, ami remélem elnyeri
mindenki tetszését. Szárított vegyes gomba az alapja a kencének és érdekes
módon, mikor kiléptem reggel a kertbe, nagy örömömre, rengeteg apró kis
gombára lettem figyelmes, amik kibújtak a földből a sok eső után. Nem voltam
benne biztos, hogy ehető, így nem kockáztattam az életünket, de azért
aranyos gondoskodás volt a kertem részéről. Ha már a kertről van szó, a
veteményesembe téli salátát palántáztam, amit tegnap egy idős nénitől vettem
és jó szívvel ajánlotta. Kipróbálom, gondoltam és remélhetőleg már
márciusban friss salátám is lesz. A vajpástétom a következő módon készül kb.
5 perc alatt + az áztatás és a megdermedés. A szárított vegyes, erdei gombát
fél órára beáztattam vízbe, közben apró kockára vágott hagymát dinszteltem
vajban, hozzátettem a lecsepegtetett gombát, az apróra vágott zsályát,
petrezselymet (rengeteg van a kertben, csokorként ajándékba szoktam adni),
gerezd zúzott fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot és 1 dl száraz
fehérbort. Ezt pároltam, míg a bor elpárolgott, majd kb 20 dkg vajat
hozzáolvasztottam, s kis tálba öntöttem és kiraktam volna a hidegre, de az
nem volt, így a hűtőben kellett megdermednie. Pirítóssal isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése