2014. március 18., kedd
Tarte tatin
Egy finom francia édesség, amit szégyenszemre a férjemtől kellett megtanulnom. Na de lássuk, miért. Nem azért, mert lusta lettem volna utána nézni a receptnek, sőt azért sem, mert makacs lettem volna, hogy ilyen cukrosat soha! Egyszerűen azért, mert pocsék receptek és leírások vannak erről a süteményről és mindegyik próbálkozásom kudarcba fulladt. Ilyenkor jött a férjem, aki a you tubon franciául megnézte a recept leírását, elkészítette egyedül, megmutatta és aztán magamra hagyott a következő elkészítésében. Átörökítette rám, ezentúl már csak én fogom elkészíteni, míg élünk.
Szóval: tésztából, almából és karamellből áll a egész.
Tészta:
250 g liszt
75g vaj
2 kanál cukor
1 tojás
4-5kanál víz
csipet só
Karamell:
320g barna cukor
125g vaj
Összegyúrom a tésztát, hogy lágy legyen. Hagyom pihenni, míg elkészítem a karamellt és megpucolom a 6-8 almát. A karamellhez a vajat és a cukrot összeolvasztom, kb. 10-15 percig karamellizálom, nem égetem. Ezután kiöntöm óvatosan a francia tortaformába és ráhelyezem az alma cikkelyeket sorban, majd befedem a kinyújtott tésztával és jól begyömöszölöm a széleket. Ezután sütőbe helyezem kb. 30 percre és készre sütöm. Amikor kivettem a sütőből még forrón, ráhelyezek egy nagy tálat és ráfordítom óvatosan (vigyázat a karamell égethet), de gyorsan, így az alma felülre kerül és a tészta alulra. Ha jól csináltam, minden egybe maradt és szép is lett. Kirakom hűlni és pár óra múlva tejszínnel tálalom. Csupa cukor, de fenséges!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése