2012. december 24., hétfő

Karácsonyi libamáj pástétom











Én karácsonykor átadtam a fakanalat a férjemnek és itt egy remek recept, amit csak jeles alkalmakkor szokott készíteni, hiába kérlelem szürke hétköznapokon, egyszerűen nem hajlandó elkészíteni. Na de most, ellestem tőle mindent! A receptet egy francia szakács barátjától tanulta, úgyhogy megéri kipróbálni. Az első és legfontosabb teendő, hogy megbízható helyről (jelen esetben Vásárcsarnok) egy szép, egészséges kb. 1 kg libamájat vegyünk. A májat ezután kézzel nagyon finoman, óvatosan széttördeljük és a hártyáitól megtisztítjuk, egy tálba helyezzük, majd megsózzuk, borsozzuk, szerencsendióval is ízesitjük és a lényeg most következik: tokaji édes szamorodni borral, vagy aszúval, akár francia édes sautern borral, vagy portó-i borral meglocsoljuk, annyira, hogy éppen elfedje. A borban áztatott májat 24 órára hűtőbe helyezzük. Másnap egy tűzálló edénybe raktuk át a májat, a tetejét megnyomkodtuk, összelapítgattuk és babérlevéllel díszítettük. Az edényt vízfürdőbe helyeztük és szigorúan 100 C fokon 1 órán át sütöttük. Ez alatt az idő alatt összeérnek az ízek, felszívódik bor, kienged a zsír, puhára sül a máj. Ezek után már csak egy könnyű teendő van, ki kell tenni a hidegre, vagy hűtőbe, hogy megkeményedjen és vágható legyen, így sokáig lehet eszegetni, kenegetni, csipegetni, örülni neki, mert ez egy igazi fenséges csemege. Mi pirítós kenyérrel és chutney-val szoktuk előételként enni. Ez a libamáj pásrétom annyira finom különleges dolog, hogy tényleg kár lenne ilyet készíteni minden héten. Megérdemli a különleges alkalmakat és nagyon jó várni rá, mint a Karácsonyra. Már értem a férjemet!

1 megjegyzés: