Csicsóka
Amint kint kapirgáltam a kertemben tegnap, egy rég elfeledett igencsak ízletes gyógynövényre bukkantam. A barátnőmtől kaptam csicsóka gumókat pár évvel ezelőtt azzal céllal, hogy jó lesz a kerítés mellé, mert szép nagy zöld levelei, napraforgóhoz hasonló virágjai vannak és jól takar. Nagyon bevált, mit ne mondjak, de sosem volt elég fantáziám hozzá, hogy készítsek is belőle valamit. Pedig érdemes, mert ahogy olvastam, a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba nemes tengeri halak, és más drága ételek társaságában tálalják. Micsoda kincs van a kertemben! Nagyon sokrétű, mert szinte mindennel harmonizál, lehet salátát csinálni belőle nyersen, lehet főzni szószoknak, krémlevesnek, sütni lepénynek, köretként húsokhoz kínálni. Mindez csak fantázia kérdése, így én is keresgélem az új recepteket folyamatosan.
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb.
Ne feledjük el gyógyító hatását is, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű, alkalmazzák rákterápiában is, a cukorbetegség és elhízás megelőzésében hatásos, sőt a kozmetikumban is használják hidratáló, regeneráló, frissítő hatása miatt.
Első lépésként egy krémlevest csináltam belőle, ami igen laktató, finom, édeskés, bár nem annyira mutatós, mint azok a levesek, amiket a levesbárban ettem, így fotó sem készült róla. Hagymát dinszteltem, majd hozzáadtam a csicsókát felszeletelve és megsikálva, nem hámozva, ezután fokhagymát, sót, borsot, vízzel felöntöttem és a főzés után turmixoltam, tejföllel ízesítettem. Nagyon finom lett, leteszteltem a gyerekeimen!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése